لیست کامل سخنرانی ها و مصاحبه های استاد درخشان
گفتگوی تلوزیونی دکتر درخشان در برنامه ثریا
دکتر درخشان:
کاوشهای نظری زمانی به شرطی اثربخش است که معطوف به اقامه نظام اسلامی، استحکام این نظام و توسعه همه جانبۀ آن باشد.
دکتر درخشان در مراسم پنجمین دوره اعطای جایزۀ علامه طباطبایی(ره) و اولین دورۀ جایزۀ برگزیدگان آئیننامههای ادبی و قرآنی بنیاد ملی نخبگان:
مشارکت با مراکز علمی جهان از نیازهای اساسی کشور است
برگزیدۀ جایزۀ علامه طباطبایی با اشاره به نقش مهم انگیزه در فعالیت نخبگانی، گفت: تنها افرادی میتوانند علم واقعی را گسترش و توسعه دهند که عاشق علم باشند نه کاسب علم.
در این نشست که با حضور جمعی از اساتید و صاحبنظران در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی(ره) برگزار گردید، دکتر درخشان در نقد طرح بانکداری چنین اظهار داشت: اولین کاستی این طرح عدم درک صحیح از مفهوم استقلال بانک مرکزی است. تلقی این طرح از استقلال چیزی جز قدرت مطلقه رئیس بانک مرکزی نیست لذا استقلال را با دیکتاتوری رئیس بانک مرکزی یکی گرفته است. متاسفانه مدیران خصوصیسازی در زمان خصوصی کردن بانکها فرق بانک با کارخانه تولید پفک نمکی را نفهمیدند. نتیجه این شد که الآن اسیر این بانکها هستیم و هر کدام میتوانند بسان یک بمب ثانیه شمار اقتصاد کشور را متلاشی کنند.
دکتر درخشان در سلسله نشستهای تبیین ابعاد بیانیه گام دوم انقلاب که توسط دبیرخانه گام دوم انقلاب زیر نظر سازمان بسیج دانشجویی کل کشور، برگزار گردید، به تبیین ابعاد اقتصادی گام دوم انقلاب پرداختند. ایشان در این جلسه ابتدا نکات بسیار مهمی را در مورد کلیت بیانیه گام دوم متذکر شده و سپس به طور جزئی ابعاد اقتصادی بیانیه و چگونگی تحقق آن را بیان کردند
اولین پیش نشست همایش «چیستی و چرایی تحول در علوم انسانی از دیدگاه آیتالله خامنهای» با عنوان «روشهای تحقیق در اقتصاد اسلامی»، با ارائه دکتر درخشان، دکتر زریباف و دکتر رفیعی آتانی در دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد.
پنجمین قسمت از برنامه همراه با خرد با حضور دکتر مسعود درخشان، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) و دکتر محمد نعمتی، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) با موضوع اقتصاد اسلامی دوشنبه شب مورخ ۱۵ آبان ۹۶ از شبکه چهارم سیما پخش شد.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر روز شنبه مورخ 1395/3/29 با جمعی از اساتید، نخبگان علمی و پژوهشگران دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و مراکز علمی و تحقیقاتی دیدار کردند. در ابتدای این دیدار جمعی از اساتید، صاحبنظران و متخصصان حوزههای علوم مهندسی، علوم پزشکی و علوم انسانی؛ از جمله دکتر درخشان، در سخنانی پیشنهادها و نظرات خود را در مسائل مختلف بیان کردند.
دکتر مسعود درخشان، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در همایش ملی اقتصاد مقاومتی - پیوند سیاست، فرهنگ، اقتصاد - که در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما برگزار شد تاکید کرد: ایجاد تعادل عمومی در اقتصاد مقاومتی به افزایش کارایی نظام اسلامی کمک میکند.
دکتر درخشان در روز 27 مهرماه سال 1395 در دهمین همایش ملی نخبگان فردا با موضوع نخبگان فردا پیشرانهای اقتصاد دانشبنیان که در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی در تهران برگزار شد، به سخنرانی پرداختند.
«اقتصاد مقاومتی، هم عزّت ملّی است، هم گرهگشایی فعلی است.» این جملهای است که رهبرانقلاب در سال 1395 در دیدار با جمعی از اساتید دانشگاه بیان فرمودند. از طرف دیگر، از نظر رهبرانقلاب، یکی از وظایف دانشگاه، شرح و بسط گفتمانی موضوعاتی نظیر اقتصاد مقاومتی است. پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR با دکتر مسعود درخشان، استاد اقتصاد انرژی و عضو هیأت علمی دانشکدهی اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی که در دیدار اخیر نیز یکی از سخنرانان جلسه بود، در همین زمینه گفتوگویی ترتیب داده است.
فیلم گفتوگوی ویژه خبری با دکتر درخشان و مهندس سید مهدی حسینی- نقد و بررسی قراردادهای نفتی موسوم به IPC
دکتر درخشان در سومین کنگره علوم انسانی اسلامی: من از اول انقلاب به دنبال حل این تعارض بین فقه اقتصادی و علم اقتصاد بودم و پاسخ را در نظریه تعادل عمومی دیدم. این نظریه یعنی تعادل نظام اقتصادی با نظام سیاسی با محوریت ولایت فقیه و تعادل این دو با نظام اجتماعی و تعادل این سه با ارزشهای اسلامی.
برگزیده دومین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی گفت: من فقیه نیستم و اطلاعاتی در مورد فقه حکومتی ندارم ولی فکر می کنم مشکل از فقه نیست و نیازی نیست که فقه متحول شود، بلکه مشکل از کارشناسان و اقتصاددانان است. ما اقتصاددانان اسلام شناس نیستیم ولی لازم است با مباحث اسلامی آشنا شویم.
در این سخنرانی استاد درخشان به تبیین مبانی و اصول اقتصاد مقاومتی پرداختهاند.
فیلم سخنرانی دکتر درخشان در جمع دانشجویان جدید الورود دانشگاه امام صادق (علیهالسلام) در سال 1392 که در آن به استاد به بیان نکاتی پیرامون آموزش علم اقتصاد و نیز مسائل اقتصاد ایران میپردازد.
استاد درخشان در اولین همایش ملی اقتصاد مقاومتی که در روز بیست و هشتم اردیبهشتماه سال 1391 در دانشگاه علم و صنعت برگزار گردید، به عنوان سخنران کلیدی علمی این برنامه به ایراد سخن پرداختند. همچنین در حاشیه این برنامه مصاحبه کوتاهی نیز با خبرگزاری دانشجو داشتند که متن آن در ادامه متن سخنرانی آمده است.
همزمان با برپايی هفدهمين نمايشگاه بينالمللی نفت، گاز، پالايش و پتروشيمی تهران، اولين ميزگرد تخصصي صنعت نفت با موضوع ارتقای توان توليد با حمايت از كاروسرمايه ايرانی در سالن همايشهای خليج فارس نمايشگاه برگزار شد.
متن سخنرانی استاد درخشان درباب ریشه یابی بحران وال استریت که در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ایراد شده است.
سلسله نشستهای اقتصاد مقاومتی به همت گروه اقتصاد مقاومتی پژوهشکده علوم اقتصادی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) با حضور اساتید برجسته اقتصاد برگزار شد. دبیر و برگزارکننده این نشستها آقای دکتر درخشان بودند.
متن زیر برگرفته از سخنرانی دکتر درخشان در جمع بسیج اساتید در سال 1390 میباشد که با تغییراتی در ماهنامه سوره منتشر گردید.
اینکه علت شکلگیری بحران مالی ۲۰۰۸ و جنبش والاستریت ناشی از دخالت دولت آمریکا برای حفظ شرکتهای پرریسک و لشگرکشیهای گستردهتری به خصوص در خاورمیانه میباشد که منجر به کسری بودجه و شکلگیری بحران در جامعه آمریکا شده است یا اینکه این بحران ذاتی نظام سرمایهداری است و این نظام محکوم به شکست میباشد، دیدگاهها و نظرات مختلفی را در بین صاحب نظران به وجود آورده است.
این نوشتار حاصل مصاحبهای با دکتر درخشان در مورد جنبش علیه وال استریت میباشد که در شماره 19 ماهنامه زمانه در آذرماه سال 1390 منتشر گردید.
گفتاری است از استاد درخشان در زمینه بحران مالی سرمایهداری در سال 2008 که در آبان ماه 1390 ایراد شده است.
دکتر مسعود درخشان که از پیشگامان و پیشتازان مباحث اقتصاد اسلامی در کشور است، از کسانی هستند که دغدغه گرده زدن فهم فلسفی و مبنایی و تاریخی را با مسائل کشور دارند. متن زیر بر گرفته از سخنرانی دکتر مسعود درخشان در همایش شاخصهای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، در دانشگاه علامه طباطبایی است.
نظام اجتماعی اسلام دست نامرئی «بازار» به جای «مشیت الهی»؛ مقایسه تطبیقی تاریخ اندیشه ها و مفاهیم نظام اقتصادی سکولار با نظام اقتصادی دینی
همایش «تحول در علوم انسانی»؛ بزرگداشت دهمین سالگرد ارتحال استاد سیدمنیرالدین حسینی الهاشمی به همت فرهنگستان علوم اسلامی قم و با همکاری دانشگاه تهران در تاریخ 21 اردیبهشت 1390 در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار گردید. حول این همایش با اساتید مبرز علوم انسانی مصاحبههایی به عمل آمد که این مصاحبهها در کتابی با عنوان «همایش تحول در علوم انسانی، مجموعه مصاحبهها» در همان سال چاپ کردید.
تحلیل حاضر، بخشی از سخنرانی ایشان در اردوی علمی بسیج دانشجویی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه است که به زبانی ساده و روایی، به ریشهیابی تاریخ پانصدساله علم اقتصاد در غرب میپردازد. بحثی که به تصریح خود ایشان، در جای دیگری ارائه نکرده است. این بحث توسط سایت مدرسه اقتصاد تدوین شده است.
با حضور نخبگان و اساتید کشور، نخستین نشست «اندیشههای راهبردی» حول موضوع «الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت» در محضر آیتالله خامنهای برگزار شد. در این نشست که بیش از چهار ساعت به طول انجامید، اساتید و صاحبنظران در این حوزه، به بیان نظرات خود پرداختند. دکتر مسعود درخشان از محققین و اساتید برجستهی اقتصاد، نخستین نفری بود که دیدگاهها و نظرات خود را ارائه کرد
متن پيشرو، برگرفته از جلسات درس و بحث ايشان پيرامون نظامهاي اقتصادي بوده که در دهه ٦٠در حاشيه حضور و فعاليت علمي ايشان در قم تهيه و تنظيم گرديده و سپس در دانشگاههاي تهران تدريس شده است. این نوشتار در شماره 46-47 مجله در آذر و دی ماه سال 1389 منتشر شده است.
متن سخنرانی دکتر درخشان در نخستین نشست اندیشههای راهبردی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که با حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزار گردید.
میزگرد با موضوع اقتصاد اسلامی با حضور دکتر مسعود درخشان، دکتر عادل پيغامی، حجت الاسلام مهدی هادوی تهرانی و دکتر سيد مهدی زریباف. اين ميزگرد در «دورهی آموزشی صدر» توســط «مرکز رشد انديشههاي ناب» در دانشگاه علوم اقتصادی در مردادماه سال 1389 برگزار شده است که متن تفصیلی آن در شماره 60-61 مجله سوره در تابستان سال 1391 به چاپ رسید.
انجمن اقتصاد انرژی نشستی را با موضوع «پنجاه سال اوپک، فرصت ها و چالش ها» با حضور برخی از اساتید اقتصاد انرژی برگزار کرده که دکتر درخشان نیز در آن سخنانی را ایراد کردهاند. مشروح این نشست در شماره 128 مجله اقتصاد انرژی در تیرماه سال 1389 منتشر شد.
در این مصاحبه ابتدا دکتر درخشان به بیان سرگذشت و خاطرات خویش از دوران تحصیل در رشته اقتصاد پرداخته و سپس به نقد و بررسی نظام آموزشی علم اقتصاد در ایران پرداخته و سپس نکاتی را پیرامون آموزش علم اقتصاد در ایران بیان میکند.
متن زیر حاصل ویراسته سخنرانی استاد درخشان در سمینار بومی سازی علم اقتصاد است.
متن حاضر مصاحبه شبکه خبر با استاد دکتر درخشان، در تاريخ يکشنبه 1388/02/27 (پخش زنده ساعت 21:15-20:30) پیرامون توسعه و رشد اقتصادی است.
میزگردی با عنوان «بحران اقتصادی جهان و تأثیر آن بر آیندۀ سرمایهگذاری در صنعت نفت» با حضور دکتر درخشان، دکتر جلالی نائینی، دکتر خطیبی و دکتر حسن تاش
سخنرانی استاد درخشان در دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق «علیهالسلام» که در ویژهنامه سیامین سالگرد انقلاب در مجله سوره اندیشه به چاپ رسید.
متن حاضر خلاصهاي از سخنراني جناب آقاي دکتر مسعود درخشان، مؤسس دانشکدهي معارف اسلامي و اقتصاد دانشگاه امام صادق عليهالسلام و عضو هيأت علمي دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي با عنوان «بوميسازي علم اقتصاد» است که در خردادماه 1387 در سالن شهيد صدر دانشکدهي معارف اسلامي و اقتصاد دانشگاه امام صادق عليهالسلام به همت معاونت پژوهشي اين دانشكده ايراد شد.